15/12/2016 12:00:00 πμ
Φροντίζοντας τις Ρυτίδες
Οι ώριμες γυναίκες έχουν πια την εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια καλλυντική κρέμα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξαναδώσει στο δέρμα τους την όψη μιας νεαρής γυναίκας.
Οι γυναίκες πάνω από 50 δέχονται ότι έχουν ρυτίδες και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να τις απαλύνουν.
Θέλουν να γεράσουν όμορφα και δεν πιστεύουν ότι μπορούν να φαίνονται πάντα νέες...
Για το λόγο αυτό και στην αντιγήρανση αναζητούν την επιστημονική συμβουλή του Πλαστικού Χειρουργού τους.
Λίγα Λόγια για τη Διαδικασία της Γήρανσης του Δέρματος
Η γήρανση του δέρματος είναι μια προοδευτική διαδικασία που ξεκινάει με τη γέννηση και καταλήγει στις εμφανισιακές και λειτουργικές διαταραχές που σχετίζονται με το γήρας.
Οι ερευνητές διαχωρίζουν τη γήρανση σε δύο διαφορετικές, αλλά αλληλοεπικαλυπτόμενες μορφές:
• τη Βιολογική ή Χρονολογική γήρανση, που χαρακτηρίζεται από γενικευμένες και αναπόφευκτες μεταβολές του δέρματος που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου,
• τη Φωτογήρανση, που χαρακτηρίζεται από μεταβολές του δέρματος που οφείλονται στη μακροχρόνια δράση του ήλιου.
Στο επίπεδο της επιδερμίδας παρατηρείται μείωση του πάχους της, μείωση του αριθμού των κυττάρων (κερατινοκύτταρα, μελανοκύτταρα, κύτταρα του Langerhans), οριζοντίωση της δερμο-επιδερμικής σύζευξης και στην επιφάνεια της μια υπερκεράτωση που προσδίδει τραχειά υφή.
Η έκκριση σμήγματος και ιδρώτα μειώνεται, μαζί και το επιφανειακό υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ.
Η αλλοίωση του συστήματος μελανογέννεσης προάγει την εμφάνιση δυσχρωμιών, όπως μέλασμα στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ και κηλίδες γήρανσης κυρίως στα χέρια.
Όσο για το κυρίως δέρμα, η ελαστικότητα του μειώνεται 2-5%, κάθε 10 χρόνια, εξαιτίας της σκλήρυνσης των ινών ελαστίνης και της μείωσης της σύνθεσης, της πλαστικότητας και της αναρχίας στη δομή των ινών κολλαγόνου.
Τα συμπτώματα της γήρανσης στο δέρμα είναι γνωστά: ξηρότητα, λέπτυνση και χαλάρωση, σπασμένα αγγεία, ρυτίδες και κηλίδες.
Στο επίπεδο του προσώπου έχουμε δυο ζώνες ιδιαίτερα ευαίσθητες στη γήρανση: την περιοχή γύρω από τα μάτια και την περιοχή γύρω από τα χείλη.
Το Οπλοστάσιο Κατά των Ρυτίδων
Αν δεχθούμε ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το χρόνο, η σύγχρονη επιστήμη της κοσμετολογίας μπορεί να «φρενάρει» τα σημάδια του, παράλληλα όμως με μια υγιεινή διατροφή και την αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Ενάντια στον χρόνο υπάρχουν τα κλασικά μέσα που πάντα όμως εμπλουτίζονται με τις «μικρές καινοτομίες».
Νέα δραστικά συστατικά, νέες μορφές, νέοι μέθοδοι.
Η βιομηχανία της ομορφιάς δουλεύει ασταμάτητα...
Η έρευνα κυρίως επικεντρώνεται στο να ενεργοποιήσει τα κύτταρα να παράγουν συστατικά όπως κολλαγόνο και ελαστίνη που θα αναπληρώσουν τις καταστροφές ή θα μπλοκάρουν την αντίδραση αυτών των πρωτεϊνών με τη γλυκόζη (γλυκοζυλίωση) που αντιτίθεται στην ανανέωση τους, όπως η Ρεσβερατρόλη και άλλα συστατικά με παρόμοια δράση.
Το υαλουρονικό οξύ παραμένει σταρ όχι μόνο στα καλλυντικά, αλλά και στα συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για την ομορφιά.
Πρόκειται για συστατικό του δέρματος που παράγεται από τους ινοβλάστες και μπορεί να συγκρατεί 1000 φορές περισσότερο το βάρος του σε νερό. Ενυδατώνει λοιπόν και δίνει ελαστικότητα στους ιστούς.
Η Ρετινόλη, πρόδρομος ουσία της σύνθεσης του ρετινοϊκού οξέος (βιταμίνη Α) είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια για τις δράσεις της ενάντια στη γήρανση του δέρματος: αυξάνει τη σύνθεση δομικών πρωτεϊνών (κολλαγόνου και ελαστίνης), ενώ παράλληλα αναστέλλει τη δράση πρωτεολυτικών ενζύμων (κολλαγενάσες), εμποδίζοντας έτσι τη καταστροφή τους, ενώ αυξάνει παράλληλα το πάχος της επιδερμίδας.
Η δράση της ενισχύεται και από τα βιοπεπτίδια.
Αλλά και η Ρετιναλδεΰδη, φυσικό παράγωγο της Βιταμίνης Α, έχει αποδείξει τη δράση της στη δραστηριοποίηση της μεταβολικής διαδικασίας των κυττάρων.
Τα Αντιοξειδωτικά επίσης, βρίσκονται στη μάχη της πρώτης γραμμής κατά του χρόνου για να προστατευόσουν τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.
Ανάμεσα σε αυτά αναφέρουμε τα κλασσικά αντιοξειδωτικά όπως οι Βιταμίνες C, Ε, και το σελήνιο.
Παράλληλα, όμως, με τα καλλυντικά θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, πολλές πλέον γυναίκες καταφεύγουν για αισθητικές επεμβάσεις στον Πλαστικό Χειρούργο και μάλιστα αυτή η τάση συνεχώς μεγαλώνει.
Υπάρχουν και ανώδυνες επεμβατικές μέθοδοι και η ασθενής μπορεί να εμφανιστεί άνετα στις υποχρεώσεις του αμέσως μετά την επέμβαση.
Ενέσεις Botοx, μεσοθεραπεία, peeling, λέιζερ και μέθοδοι πλήρωσης (Fillers) των ρυτίδων είναι στην πρώτη γραμμή.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκαν και τα νήματα, για να διορθώσουν τη χαλάρωση και να ανορθώσουν τις γραμμές του προσώπου.
Πηγή: www.medicalnews.gr