Το αυξημένο μέγεθος του ανδρικού στήθους που μπορεί να περιλαμβάνει τον ένα ή και τους δύο μαστούς είναι μια κατάσταση που αφορά το 40-60% του ανδρικού πληθυσμού. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία είναι η χρήση φαρμάκων όπως αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αλκοόλ, μαριχουάνα, κτλ, καθώς επίσης και παθήσεις όπως καρκίνος του μαστού ή ηπατική δυσλειτουργία. Ωστόσο, είναι γενικώς αποδεκτό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας ή λόγω παχυσαρκίας.
Η επέμβαση γίνεται σε άνδρες που είναι υγιείς και συναισθηματικά σταθεροί. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι εκείνοι που έχουν καλή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος το οποίο θα επανέλθει μετά την διόρθωση της γυναικομαστίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών, η επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται αν προηγουμένως δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό βάρος, με δίαιτα και γυμναστική.
Ο Ιατρός εκτιμά και συστήνει την κατάλληλη μέθοδο για τη διόρθωση της γυναικομαστίας. Μπορεί να εφαρμοσθεί λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα, ή συνδυασμός των δύο. Στην λιποαναρρόφηση, οι ουλές είναι πολύ μικρές και δύσκολα φαίνονται με γυμνό μάτι. Η εκτομή του μαζικού αδένα γίνεται με τομή γύρω από το κάτω ήμισυ της θηλαία άλω η οποία όμως είναι καλά κρυμμένη και δύσκολα φαίνεται.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη.
Για ένα μήνα μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να φορά ειδική ζώνη πίεσης. Είναι πιθανό μετά την επέμβαση να παρουσιασθεί μετεγχειρητικό οίδημα, κνησμός, αίσθημα καψίματος ή και μώλωπες. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν αιμωδίες (τσιμπήματα), διαταραχή της αισθητικότητας του μαστού, φλεγμονή, ορώδης συλλογή, αιμορραγία, διάσπαση τραύματος ή ακόμα πιο σπάνια ασυμμετρίες που μπορεί να διορθωθούν μετά την παρέλευση ενός χρόνου από την επέμβαση.
O ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητές, μετά από 3-7 ημέρες.
Ένα καλύτερα σχηματισμένο στήθος που δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στον ασθενή.